Beklen Skor
 
   

  Yürüyüş: En ucuz spor

Hem uygulaması kolay, hem bedava, hem de bol yarar sağlayan bir spor arıyorsanız, takılın ayaklarınıza!


Her gün 30 dakikalık hızlı bir yürüyüşün, uzun vadede, kalp krizinden felç geçirme riskine, kemik erimesinden depresyona kadar birçok rahatsızlığı önlediği bildiriliyor. 

"Sağlıklı bir vücut adına sabah erken kalkıp, eşofmanlarınızı giyip kendinizi deniz kıyısına veya ormanlık bir yere atmanız ve saatlerce koşmanız şart değil" diyen uzmanlar, sağlıklı bir bünyeye sahip olmak için yürümenin de yeterli olduğunu ve saatte 5-7 kilometre hızla yapılacak yürüyüşlerin çok faydalı olduğunu belirtiyor. Uzmanlara göre, haftada 6 kez yarım-bir saat arası yürüyüş yapmak, koşunun yerini tutabiliyor. Harvard Üniversitesi'nden Dr. Joann Manson, "Eğer herkes günde 30 dakikalık bir yürüyüş yapsa, kronik hastalıkları yüzde 40 oranında azaltabiliriz" diye konuşuyor.

Düzenli olarak yürümenin, kalbi formda tuttuğu gibi tansiyonu da düşürdüğünü vurgulayan uzmanlar, kalp krizi geçirme riskinin yüzde 50 azaldığını kaydediyor. Harvard Tıp Fakültesi tarafından 70 bin kişi üzerinde 15 yıl boyunca yapılan bir araştırma sonucuna göre, haftada en az 20 saat yürümek, damar tıkanıklığı sebebiyle felç geçirme riskini yüzde 40 azaltıyor. En az yarım saat yürümek, birkaç yüz kalori yakmanın yanı sıra, günün kalan kısmında metabolizmayı da dengeliyor. Yenilen besinleri yağa dönüştürmeden daha kolay yakmayı sağlıyor. 

Uzmanlar, vücuttaki yağları eritmenin en iyi yollarından birisinin de yürümek olduğunu ifade ediyor. Tempolu yarım saatin sonunda vücudun, biriktirdiği yağları yeni yakmaya başladığını belirten uzmanlar, dolayısıyla, düzenli olarak 30 dakikanın üzerinde yürünülen mesafenin, sağlıklı yaşamaya yardım ettiğini bildiriyor. 

Şeker başlangıcını geciktiriyor 
Geçen yıl yapılan araştırmalar, günde 30 dakika yürüyüş yapmanın, insülin kullanımı gerektiren "Tip 2" şeker hastalığının aşırı kilolu kişilerde başlamasını geciktirdiğini, hatta önlediğini ortaya koyuyor. Ayrıca düzenli yürüyüş, kemikleri güçlendirip, eklemlere daha sıkı bağlanmalarını sağlıyor. Uzmanlar, 20 yaşında düzenli olarak egzersiz yapmaya başlamanın ve düzenli kalsiyum almanın, kadınlarda kemik erimesi geçirme riskini yüzde 30 oranında azalttığını kaydediyor. 

Kısa yürüyüş, stresi alarak depresyonun atlatılmasına da yardımcı oluyor. Ayrıca araştırmalar, düzenli yürüyüşlerin kronik depresyona da iyi geldiğini gösteriyor. Uzmanlar, antidepresan ilaç kullanmayıp yürüyüş egzersizleri yapan depresif hastalarda, 10 ay sonunda, ilaç kullananlara göre yeniden depresyon geçirme ihtimalinin çok daha düşük olduğunu belirtiyor.

Yürüyüş yapmanın bir başka faydası da, atıkların bağırsaklarda daha hızlı ilerlemesi, dolayısıyla bağırsak kanseri riskini azalması. Ancak, Hawai Üniversitesi'nden Dr. David Curb, "Hayatı boyunca hiç yürüyüş yapmamış kişiler, rahatsızlıklarını bir haftada çözmeyi beklemesin" diye uyarıda bulunuyor.
(Kay:Mynet)

 

SPOR VE SAĞLIK

 

Spor sonrası yemek kalp krizine sebep oluyor

 

Spor yapmak sağlıklı hayat için önemlidir. Ama spor yaparken hayatımızı ve sağlımızı da tehlikeye atmamamız gerekir.

Özellikle sıcak yaz aylarında yapılan spor ve egzersizlere dikkat edilmelidir. Ortopedi Uzmanı Dr. Faruk Ortaköylüoğlu, spor yapanları yemek saatlerine dikkat etmeleri konusunda uyarıyor. ‘Yemekler spordan 2 saat önce veya spordan 1 saat sonra yenilmelidir.’ diyen Ortaköylüoğlu, spor yapmadan önce yemek yenmesi durumunda kanın mideye hücum edeceğini, kalp ve beyne yeterli miktarda kan gitmeyeceği için tansiyonu olan ve kalp hastası olanların büyük risk altına gireceğini belirtti. “Kalp krizi riski olanlar bu konuda çok dikkatli olmalı.” diyen Ortaköylüoğlu, fazla kilolu, şeker hastası, tansiyon hastası ve yaşlıların risk altında olduğunu söyledi. Spor yaptıktan 1 saat sonra yemek yenebileceğini hatırlatan Ortaköylüoğlu, spor sonrası tüm vücut ritmi bozulacağı için hemen yemek yenmesi durumunda kanın sindirim sistemine hücum edeceğini, bunun da kalp krizine yol açacağını ifade etti.

Sporun mümkünse sabah 05.00– 08.00 veya akşam 17.30 – 20.00 arasında yapılmasını tavsiye eden Faruk Ortaköylüoğlu, spor alanlarının kum veya çim olmasına da dikkat edilmesini istedi. Çok kilolu olanların yürüyüş ve aerobik gibi sporları tercih etmelerini tavsiye eden Ortaköylüoğlu, bu kişilerin yavaş yavaş tempo artırmalarını istedi.  (Zaman)

 

 

 

 

 

   

 

 

Geri  

    
 
 Diğer Yazılar

 

 

 

 

 

 

   Spor Kitaplığı   Rehberlik   Organizasyonlar   Okullar ve Spor  
  Belediyeler ve Spor   Konuğumuzsunuz   Skor Ailesi  
© 2002 Beklenen Skor