Beklen Skor
   
 

AVRUPA’DA FUTBOL KULÜPLERİNİN 

ŞİRKETLEŞME VE HALKA ARZ ÇALIŞMALARI

 

         2004 yılında UEFA tarafından uygulanacak olan kriterlere göre spor kulüplerinin sağlam gelir kaynaklarına sahip olmaları gerekmektedir. Sağlam gelir kaynaklarına, düzgün muhasebe sistemlerine sahip olmayan kulüplerin liglere katılmalarına izin verilmeyecektir. Kulüplerin hesapları bağımsız denetim şirketleri tarafından denetlenecektir.Denetlenmiş mali tablolar Federasyonlara verilerek, kulübün UEFA kriterlerine uygun olup olmadığı belirlenecektir.

       Genel olarak kulüpler halka arzdan elde edilen gelirler ile altyapı, stadyumların iyileştirilmesi ve tesisleşme gibi kulübe kaynak yaratacak yatırımlar yapmışlardır.

       Günümüzde hızla gelişen ekonominin etkisiyle, kulüpler arasında futbol sahalarında yaşanan rekabet, finans piyasalarına da taşınmış ve son yıllarda tüm dünyada birçok kulüp şirketleşerek halka açılma yoluna gitmiştir.

        Avrupa’da futbol kulüplerinin kurmuş 40’a yakın şirket borsalarda işlem görmektedir. İngiltere ve İtalya bu konuda önde gelen ülkelerdir.

        İngiltere : İngiltere’de 20’nin üzerinde futbol kulübünün kurmuş olduğu şirket halka açılmıştır. Manchester United, Sunderland, Arsenal, Leeds United bunların önde gelenleridir.

        İtalya : Halka açık kulüpler arasında Juventus, Roma ve Lazio bulunmaktadır.

       Almanya : Borussia Dortmund

       Hollanda : Ajax

        Avrupalı kulüplerin ticari ve sponsorluk gelirlerinin artışı uydu yayıncılığının ve bununla birlikte “izle ve öde” kavramının gelişmesiyle artmıştır.Böylece futbol, televizyonlar için de önemli bir gelir kaynağı haline gelmiştir. Son yıllarda televizyon gelirlerinden elde edilen pay en üst noktaya ulaşmıştır.

       Avrupa kulüplerinin gelirlerinin %43’ünü futbol ile ilgili gelirler oluşturmaktadır.Spor kulüplerinin gelirleri içerisinde medya gelirleri %21, sponsorluk ve reklam gelirleri 518, markalı ürünlerin satışı %8, catering ve yemek servisleri %4 pay almaktadır.

        Futbol kulüplerinin başarısını etkileyen önemli bir faktör geniş taraftar kitlelerine sahip olmalarıdır. Markalı ürünlerin satışı ve TV gelirleri de taraftar kitlesinin büyüklüğü ile artmaktadır.

       Manchester United örneğinde olduğu gibi futbol kulübünü bir marka haline getirerek pazarlama çabalarını bu yönde yoğunlaştırmak gelirleri yükseltmektedir. Manchester United Avrupa’da en geniş taraftar kitlesine sahip kulüp konumundadır ve markalı ürünlerin satışı, sponsorluk ve medya yayın haklarından önemli bir gelir elde etmektedir.

      TÜRKİYE’DE  SPOR KULÜPLERİNİN 

ŞİRKETLEŞME VE HALKA ARZ ÇALIŞMALARI

 

Türkiye’de bir spor kulübünün şirketleşmesi         

Şirket Kuruluş

Dernek hükmündeki spor kulüpleri;

Bu tür spor kulüplerinin tüzükleri 2908 sayılı Dernekler Kanunu’na göre düzenlenmiştir. Kamu kuruluşlarında, yüksek öğretim okullarında ve özel kuruluş bünyelerinde kurulabilirler.

Türk Ticaret Kanunu’na göre düzenlenen spor kulüpleri;

Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü’nün teşkilat ve görevleri hakkındaki kanunun 24.maddesi ve Türkiye Futbol Federasyonu Kuruluş ve Görevleri kapsamında kurulabilirler.

Futbol Kulüpleri ile ilgili şu anda Türkiye’de şirketleşen 8 spor kulübü vardır. Bunlar; Başiktaş,İstanbul spor, Adana spor, Antalya spor, Sakarya spor, Çanakkale Dardanel spor, Yimpaş Yozgat spor ve Bursa Merinos spor’dur.

  Vergilendirme

Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 7.maddesinin 8 numaralı bendine göre spor kulüpleri spor faaliyetinde bulundukları sürece Kurumlar Vergisi’nden muaftır. Spor dışı sayılan faaliyetleri kurumlar vergisine tabidir. Maliye Bakanlığı’nın muktezasına göre spor karşılaşmaları ve bu karşılaşmalarından doğan satışlar kurumlar vergisinden muaftır. Aynı vergi muafiyeti kulüplerin şirketleşerek halka açılmaları durumunda da geçerlidir. Aynı formasyonda kurulan anonim şirketler ve sporcuların formalarına aldığı reklamlar, idman ve spor faaliyetleri vergiden muaftır. Katma Değer Vergisi Tebliğine göre futbolcu transferleri ve kiralamaları KDV’den muaftır. Bunun dışındaki tüm gelirler için KDV ödenmesi gerekmektedir.

 

 

        

 

Serkan YILMAZ

Geri  

 

    
Yazarımızın Diğer Yazıları
     

Spor Kulüplerinde Şirketleşme(1)

 

 

 

 

 

 

 

 

Kendi Kaleminden 

Serkan YILMAZ

1978 yılında Kayseri’de doğdum.İlk ve Orta Öğrenimimi Kayseri’de tamamladım. Ailemin ve özellikle de çevremdeki insanların spora olan aşırı ilgisinden dolayı küçük yaşlarda spora başladım.1996 yılında Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler MYO Bilgisayarlı Muhasebe ve Vergi Uygulaması Bölümünü kazandım,  spora olan aşırı ilgim yüzünden 1,5 ay sonra bu bölümden ayrılıp, 1997 yılında yapılan Özel yetenek sınavları sonucu Erciyes Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulunu kazandım ve 2001 yılında mezun oldum. 1994-2001 yılları arasında değişik takımlarda amatör olarak futbol oynadım. Doğaya olan özel ilgim nedeniyle üniversite yıllarımda dağcılık,izcilik ve kayak gibi doğa sporlarıyla uğraştım.Ayrıca Üniversitelerarası Atletizm ve Kayak yarışlarına katıldım. 1998-2000 yılları arasında Dağcılık Federasyonunda lisanslı sporcu olarak eğitim kamplarına katıldım, yine bu yıllarda Erciyes Üniversitesi Dağcılık Kulübü Teknik Kurul Başkanlığı yaptım ve Türkiye’nin değişik yörelerinde tırmanış ve kamplara katıldım.17 Ağustos 1999 Gölcük depreminde Erciyes Üniversitesi Arama-Kurtarma Ekibinde, kurtarma çalışmalarına katıldım. Şimdi ise; spor yöneticiliği alanında yüksek lisans yapmaktayım ve spor alanında mevcut bilgi,fikir ve araştırmalarımı sizlerle paylaşmak ve spora bilimsel açıdan yaklaşarak sporun Türkiye’deki sorunlarına bir parçada olsa ışık tutmak amacıyla  sizlerle birlikteyim...

 

© 2002 Beklenen Skor