Beklen Skor
 
   
 

  

OKUL ÖNCESİ DÖNEMDE HAREKET  MERKEZLİ ETKİNLİKLER(1)

  Okul öncesi, hareket becerisine en olumlu ve kalıcı katkıların yapılabileceği  bir dönemdir. Bu dönem tüm yaşama yön verebilecek gelişim aşamalarını kapsar.

  Ülkemizde son yıllarda okul öncesi döneme büyük önem verildiği görülmektedir. Bu alanda yapılan çalışmalar ve sürekli yenisi açılan eğitim kurumları bunun en büyük göstergesidir. Ancak hareket eğitimini ve gelişimini ilgilendiren konularda, hali hazırda müfredatın yetersiz olduğu görülmektedir.

  Duyarlı yaş devrelerinde uygun eğitim programlarının çocuğun gelişimini hızlandırdığı bilinmektedir. Dünyada ve son  yıllarda  ülkemizde de  örneklerini görmeye başladığımız gelişimi destekleyen programlardan birisi de algısal motor gelişim programlarıdır. 3-4 yaşlarda başlanılan algısal motor etkinlikler hareket becerilerindeki performansı artırarak, çocuğun hem hareket hem de kişilik özelliklerine büyük katkısı sağlamaktadır.

  Algısal motor gelişim, çocuk gelişiminin hareket davranışlarındaki değişiklikle bağlantılı  gelişim alanıdır. Bu  duyu-algı motor gelişmeyi ve bilgiyi duyumsama süreçlerindeki gelişim,  davranışlardaki gelişimin anahtarıdır.

  Çocuk doğumdan itibaren çevresiyle etkileşmeye başlar. Bu etkileşim motorsal ve algısaldır. Birbirinden bağımsız değildir. Çünkü:

 

1-       Motor hareket algısal bilgilere bağlıdır.

2-     Algısal yeteneklerin gelişimi büyük ölçüde motor aktiviteye bağlıdır.

 

   Duyusal  uyarıcı ile depolanmış bilgi ile birleştirildiği zaman, bu duyumlar çocuk için anlam kazanır ve algı olarak adlandırılır. Motor gelişim açısından algı; daha üst bir motorsal verim için depolanmış bilgi ile yeni bilgileri birleştirerek organizeli bir şekilde geliştirmektir. Buradan algısal motor gelişimin iki şeye bağlı olduğunu anlamaktayız. Bunlar, olgunlaşma ve deneyimdir.  Bu süreçte etkili olan aşamalar:

 

1       Beyin afferent(girdi) sinir sistemi ile bilgileri alır.

2.      Bilgi beyinde organize   edilir, ve önceki benzer hareket bilgileriyle bütünleştirilir.

3.      Hareket seçimi yapılır.

4.      Uygun hareket bilgisi, istenilen hareketi gerçekleştirmek için efferent( çıktı) olarak kaslara iletilir.

5.      Hareket gerçekleştirilir.

6.      Hareket gözlenir ve elde edilen bilgiler gelecekteki benzer bilgilerle bütünleştirilmek için saklanır.

 

  Algısal motor gelişim,  hareket üzerindeki üst ve alt beyin merkezlerindeki işlevlerin etkisini ortaya koymaktadır. Bu  durum, algısal motor gelişim ve öğrenmenin,  fiziksel eğitim kavramından, ayrıldığı noktadır. 04.11.2002

 

   

 

Ertan TÜFEKÇİOĞLU 

Geri  

    
Yazarımızın Diğer Yazıları
     

Sağlıklı yaşam için spor ve beslenme 05.7.2002

   

 

 

Kendi kaleminden 

Ertan TÜFEKÇİOĞLU 

 

1977 yılında İstanbul’da doğdum. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul’da tamamladıktan sonra,  1994 yılında girdiğim Marmara Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulundan 1998 yılında mezun oldum. İstanbul Büyükşehir Belediyesine bağlı  Zeytinburnu Spor  Kompleksinde Fitness antrenörü olarak göreve başladım. Galata, Şile ve Sinop Türkeli kulüplerinde futbol oynadım.  Futbol ve yüzme branşlarında da çeşitli spor tesislerinde eğitmenlik yaptım. 2002 yılında aynı okulun  yüksek lisans programını, spor&sağlık alanında bitirdim. Genç Ufuklar Dergisinde spor&sağlık konulu yazılar yazmaya başladım.

 

Antrenör arkadaşlarımla düzenlediğim yediyi aşkın bisiklet turuyla,  her kesimden insana  sporun içinde bir yaşamı benimsetmeye çalıştım. 2001 yılında Haldun Alagaş Spor Kompleksinde başladığım fitness liderliğini halen sürdürmekteyim.

 

 

© 2002 Beklenen Skor